maanantai 24. syyskuuta 2018

Mennään metsään!

Tänään alkoi Suomen Ladun kampanja, jonka tarkoituksena on kahden viikon ajan laskea yhteen suomalaisten metsässä käynnit. Mennään metsään -kampanjan ytimenä ovat jokamiehenoikeudet, jotka halutaan saada Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Niillä perinteillä, joita kansalaiset aktiivisesti käyttävät ja aidosti arvostavat, on mahdollista päästä listalle.

Siispä tuumasta toimeen ja jalkaa toisen eteen! Metsässä käynniksi lasketaan ihan kaikki piipahduksetkin, olit sitten sienestämässä, ulkoiluttamassa koiraa, kalareissulla, taikka vain oikaisemassa lähimetsän halki vaikkapa töihin. Ylen sivuilla on tänään avattu laskuri, jonne omat käynnit voi kirjata seuraavan kahden viikon ajan. Suora linkki laskuriin.

Siinäpä siis yksi syy lisää lähteä tutustumaan myös kylän luontoreitteihin! Kiven reitti valmistui ensimmäisenä, ja avajaisia vietettiin 16. syyskuuta. Laihuen ja Rokokallion reitit ovat viimeistä silausta vailla, mutta niitäkin voi jo omatoimisesti kiertää.
Virallisesti Laihuen reitti avataan sunnuntaina 7.10., jolloin Vahvistuva Vihtijärvi -hankkeen luontokurssi järjestää sinne tutustumisretken. Tervetuloa mukaan silloin klo 14! Rokokallion maastossa reitin avajaisia vietetään myöhemmin lokakuussa.

Ensi viikolla kyläläisten postilaatikoihin kopsahtaa myös luontoreittiesite. Se sisältää reittien kartat sekä perustietoa niillä liikkumisesta.

Yli 400 tuntia talkoita

Vahvistuva Vihtijärvi -hankkeen koordinoima luontoreittien investointihanke on siis edennyt loppusuoralle. Viimeisimmät talkoot ovat olleet siinä mielessä mukavimpia, että on syntynyt jo ihan valmista jälkeä! Opasteiden kiinnittäminen on ollut hauskaa, rankkaa, osin haastavaakin - mutta palkitsevaa. Koko investointihankkeen talkootuntimääräksi budjetoitiin 398 tuntia, mutta 400 tunnin raja meni jo viime viikolla rikki. Suurkiitos kaikille osallistuneille! Viimeisinä talkoina asennetaan vielä Rokokallion opasteita sekä kohennetaan kallion laella olevaa tulipaikkaa. Laihuen rannastakin vielä puuttuu penkki, mutta sekin saataneen paikoilleen ennen reitin avajaisia.

Tässäpä todellista tiimityötä! 


Reitit vain yksi tapa kokea luontoa

Kylän kotisivujen palautelomakkeen kautta on pari kertaa nimettömänä vihjattu, että kylän koillisosan pienille lammille ja järville olisi mukavaa saada reittejä. Palautteissa on viitattu esimerkiksi Iso-Kairiin sekä Mustalammen ja Valkealammen alueisiin. Ne ovatkin todella hienoja retkikohteita! Sen lisäksi upeaa luontoa löytyy myös kylän eteläisiltä laidoilta - ja oikeastaan ihan joka puolelta.
Nimettömille palautteen antajille todettakoon, että hankkeen puitteissa reittiehdotuksia tehtiin yhteensä yhdeksän kappaletta eri puolille kylää. Onneksi kylän maanomistajat ovat viisaita, ja haluavat pitää tiettyjä alueita niin koskemattomina kuin mahdollista.  Ulkoilla, retkeillä ja kokea luontoa voi monin eri tavoin, eivätkä kaikki tahdo liikkua merkityillä reiteillä. Onneksi Vihtijärvellä on tilaa monenlaiselle luonnon kokemiselle!

Vielä niihin jokamiehenoikeuksiin, joista alussa oli puhetta. Me suomalaiset olemme onnekkaita, kun saamme näin vapaasti kulkea luonnossa. Maailman mittakaavassa tällainen on jopa harvinaista. Tärkeää on kuitenkin, että oikeuksia käytetään oikein ja vastuullisesti. Jokamiehenoikeudet sisältävät myös velvollisuuksia! Tässä pari linkkiä, joista voit käydä kertaamassa faktat:

Metsähallituksen luontoon.fi - palvelu
Ympäristöministeriö
Ympäristöministeriön esite jokamiehenoikeuksista

Millainen jokamies sinä olet? Käy testaamassa osoitteessa jokamiehenoikeudet.fi. Minä testasin jo!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti