keskiviikko 1. elokuuta 2018

Naurua, hikeä ja luonnon parantavaa voimaa

Tee työtäs laulellen, sanotaan jo laulussakin. Tänä kesänä on paiskittu Pihat ja polut (tuttavallisemmin PiPo) -hankkeessa töitä kylän uusien luontoreittien tekemiseksi, ja täytyy sanoa että työ voisi olla pöllömpääkin.

Lämpöä on toki piisannut, ja ajoittain hyttysiäkin. Talkoolaiset ovat onnistuneet tänä ennätyskuivana kesänä saamaan pari sadettakin niskaansa, mutta toistaiseksi kukaan ei ole näitä säikähtänyt. Työtä on ollut mukava tehdä hyvässä porukassa, keskellä kauneinta luontoa. On myös huomattu, että tämänlainen talkoilu on oiva tapa kohottaa kuntoa!

Vaikka hiki on talkooväellä virrannut, koskaan ei olla töitä paiskittu otsat rypyssä. Aina on ollut hetki aikaa ihmetellä tuntematonta kasvia, ihastella jäniksenpoikasen keväistä loikkimista, tai hiljentyä tuijotuskilpailuun varpuspöllön kanssa. Näitä ja monia muita luonnon helmiä on kohdattu, kun ollaan reittien teossa puurrettu.

Talkoiden paras hetki, evästauko. Kahvit ja voileivät tarjotaan kaikissa talkoissa - bonuksena kaunis sää ja maisemat :) Tässä kevään ensimmäiset talkoot muinaisrannan maastossa toukokuun alussa.
... ja taas kahvin juonnissa. Kesäkuun alussa muinaisrannan reitin raivaus saatiin päätökseen.
Eeva Rissanen maalauspuuhissa Laihuen reitillä. Maalaamiseen käytetiin spray-pulloa, vaikka kädessä linnunsulka onkin. 

Työn sankari :) Tero Pullinen taivalsi raivausssahalla kesäkuisena iltapäivänä koko muinaisrannan reitin läpi, ja oli totisesti kahvinsa ansainnut.
Laihuen reitillä heinäkuun alussa Heli, Kaisu, Eeva, Kaarina ja Mika.

Haastava maasto vaatii välillä akrobatiaa...

... eikä aina mene kuin Strömsössä. Tarvikekärryt nurin muinaisrannan reitillä.
Talkoiden lomassa ehtii aina kuvata ja hämmästellä luontoa.  (kuvat Leena Weiste &  Eeva Rissanen)


Missä mennään?

Heinäkuun jäädessä taakse on talkoita takana yhteensä kaksitoista kappaletta. Toukokuun kuudentena aloitimme raivaustalkoilla muinaisrannan reitillä, joka nyt on jo kokonaan raivattu ja merkittykin. Myös kahdella muulla reitillä on tehty raivausta sekä maalimerkintöjä.

Varsinaisten järjestettyjen talkoiden lisäksi on tehty joitakin talkootöitä täsmäporukalla. Auttavaista porukkaa on löytynyt hoitamaan niin hakkeen lastaamista ja kuljetusta, penkkien tekoa kuin polkujen tamppaamistakin. Kasassa on huimat 226 talkootuntia! Kiitos siitä kuuluu lukuisille kyläläisille. Erikseen on mainittava se, miten hanke on aktivoinut myös alueen kesäasukkaita. Hienoa, että myös uusia henkilöitä on saatu mukaan kylän toimintaan.

Kasvillisuuden raivauksen ja maalimerkintöjen lisäksi ollaan nikkaroitu pitkospuita sekä tehty hakepolkua. Pitkospuita teimme kurssin muodossa Rokokalliolla kesäkuun alussa. Hommaan perehdytti ja työtä johti luonto- ja eräalan kouluttaja Antti Tähkäpää. Nyt kelpaa tassutella Rokokallion laelle kuivin jaloin! Lehtikuusilankkuja hyödynnetään myös muilla reiteillä lyhyissä märissä kohdissa.
Myös Hiiskulan kartano ojensi auttavan kätensä ja lahjoitti kyläyhdistykselle ison määrän haketta luontoreittejä varten. Rokon reitin pitkospuuosuutta jatkettiin siten hakepolulla, jolla saatiin paikoin kosteasta ja juurakkoisesta polun osuudesta tasainen ja kuiva. Haketta riitti vielä muillekin reiteille, ja esimerkiksi Ylimmäisten muinaisrannan reitillä siitä on ollut suuri apu. Hakkeen avulla lähteen kosteassa ympäristössä voi jatkossa liikkua kenkiään kuraamatta.

Pitkospuukurssin tuotosta.
Antti Tähkäpää.
Pitkospuukurssilla oli väkeä mukavasti! Pätkä hakepolkua valmistui kurssin lomassa.


Joidenkin henkilöiden talkoopanostus on ollut ihailtavaa. Talkoista on ilmoitettu kylän kotisivuilla sekä Facebook-ryhmässä, mutta silloin tällöin olen lähettänyt kootusti myös sähköpostia niille henkilöille, jotka ovat olleet kiinnostuneita reittien kartoittamisesta tai ilmaisseet muuten mielenkiintonsa reitteihin vaikkapa luontokurssilla. Viimeksi tiedustelin mm. sitä, löytyisikö joku halukas tekemään pari kappaletta penkkejä muinaisrannan reitille. Muutaman päivän päästä sain viestin eräältä kyläläiseltä, joka kertoi joutessaan käyneensä tekemässä kolme kappaletta penkkejä. Ihan huikeaa :)


Vielä riittää töitä

Pari viime viikkoa on vietetty hiljaiseloa ennätyshelteiden sekä lomakauden vuoksi. Elokuun alkaessa palataan hiljalleen poluille. Paljon on jo tehty, mutta paljon on vielä edessä päin: viimeisiä maalimerkintöjä ja raivaamista, sitten viittojen ja opasteiden pystytystä. Osallistua voi oman kykynsä ja jaksamisensa mukaan, ja talkoilla voi myös vaikkapa tamppaamalla omaan tahtiin kävellen reittejä läpi, tai tekaisemalla talkoovoileivät väelle. Tulevista talkoista ilmoitetaan kylän kotisivuilla, fb-ryhmässä sekä kylän ilmoitustauluilla.

Seuraavat talkoot järjestetään torstaina 9.8. klo 17 alkaen. Silloin siirrytään tekemään maalimerkintöjä Rokokallion reitille. Työ jatkuu lauantaina 11.8. klo 10.
Torstaina 16.8. klo 17 on Ylimmäisen muinaisrannan reitillä hakepolkutalkoot.
Löytyisikö näihin innokasta porukkaa? Myös talkoovoileipien tekijät voivat ilmoittautua!

Laitathan myös kalenteriin myös pari tärkeää päivämäärää! Sunnuntaina 16.9. järjestetään Pihat ja polut -hankkeen päätösretki Ylimmäisen muinaisrannan reitille, ja pian sen jälkeen keskiviikkona 19.9. koko Vahvistuva Vihtijärvi -hankkeen loppuseminaari kylätalolla. Kertauksena vielä: Vahvistuva Vihtijärvi on kylän kehittämishanke (1.4.2016-30.9.2018), joka koordinoi myös luontoreittien Pihat ja polut -investointihankkeen.

Tapaamisiin poluilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti