tiistai 30. toukokuuta 2017

Oman kylän aarteita penkomassa

Toukokuisena iltana suuntasimme pienellä porukalla retkelle Komiharjulle. Minun ja Kaarinan lisäksi mukana oli henkilöitä, jotka olivat kyläkyselyssä ilmoittautuneet talkoolaisiksi luontoreittien maastokartoitukseen. Vedimme hihasta myös muita, joiden tiesimme olevan luonnosta kiinnostuneita.

Retken varsinaisena tarkoituksena oli käydä katsomassa miltä Komin ja Valkealammen välinen maasto näyttää. Kartan mukaan alueelta löytyy melkoinen kivikko, ja monelta aluetta tuntevalta olimmekin jo kuulleet, että kyseessä on erityisen hieno pirunpelto. Ja sitä se todella oli.

Komiharjun kivimuodostelma on todella laaja. 

Lähdimme matkaan Komilammen lounaispuolelta, ja edelleen lammen itärannoilta kohti koillista ja Valkealampea. Mukava, selkeä polku, joka kaartelee metsässä ulottuen paikoin myös Mustalammin maisemiin.

Komi


Valkealammella nautimme maisemasta ja söimme eväitä. Kartalta hahmottelimme, mitä reittiä kulkisimme takaisin lähtöpaikalle. Tarkoitus oli löytää Komiharjun pirunpelto ja kävellä sieltä Komin pohjoisrantaa takaisin. Reittivalinta ei ehkä alkutaipaleen osalta ollut ihan helppo, mutta kivikossa loikkiminen palkitsi taivaltajan. Pienen koukkauksen jälkeen löysimme laajan kivikon, jonka edessä ihmisolento tuntui pieneltä. Vau. Ei ihme, että geologian tutkimuskeskuskin on tähän paikkaan perehtynyt, ja alue on nostettu esiin myös Salpausselkien geopark-hankkeen yhteydessä.

Matka pirunpellolta kohti Komia eteni paikoin hyvin karussa maastossa. Lapin maisemat kävivät mielessä. Siellä täällä risteili kapeita eläinten tallomia polkuja. Loppumatka kuljettiin Komin pohjoispuolen rantapolkua pitkin.


Jälkeen päin mietimme, että kylläpä kannatti lähteä matkaan! Vielä kun löytäisimme helpomman reitin pirunpellolle, jotta mahdollisimman moni voisi sen kokea. Pohdimme, pitäisikö ehkä kuitenkin koukata kivikon pohjoispuolelta. Tänne pitää palata vielä.

Seuraavaksi kaavailemme retkeä aivan kylän eteläosiin. Jos haluat lähteä mukaan, ilmoittaudu Helille! Kartoitukset ovat vapaamuotoisia, rentoja kävelyretkiä kylän eri luontokohteisiin. Jos aihe kiinnostaa, aloita vaikka lukemalla läpi Vihtijärven luontoselvitys. Siellä on listattu eri tavoin arvokkaita tai mielenkiintoisia paikkoja kylän alueelta.

ps. Olethan jo tutustunut viime viikolla jaettuun kylä- ja turvallisuussuunnitelmaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti