torstai 4. toukokuuta 2017

Kurssisuunnitelmia ja maastoretkiä

Kevään tuleminen on tänä vuonna ollut tiukassa, mutta nyt aletaan jo olla voiton puolella! Kylä- ja turvallisuussuunnitelma on vihdoin taittovaiheessa. Suunnitelmiin tulevat konkreettisten toimenpiteiden taulukot olivat esillä eri tilaisuuksissa, ja ne ovat olleet nähtävillä myös kylän kotisivuilla kommentointia varten. Kyläkokouksessa 26.4. taulukot hyväksyttiin, mutta muutoin kylä- ja turvallisuussuunnitelmien sisältö ja ulkoasu pidetään vielä yllätyksenä. Suunnitelma kopsahtaa postilaatikoihin yhdessä kylälehti Vihtijärveläisen kanssa touko-kesäkuun vaihteessa.

Kylä- ja turvallisuussuunnitelman valmistumisen myötä yksi hankkeemme etappi on saatu päätökseen. Tämä raivaa kalenterista aiempaa enemmän tilaa muille hankkeen asioille, kuten luontoreittien suunnittelulle ja luontotietopankin perustamiselle.

Toukokuu on ehkä parasta aikaa samoilla luonnossa, kun kartoittaa mukavia reittejä. Maaston muodot näkyvät parhaiten, eikä tarvitse tarpoa lähipääsemättömissä pusikoissa. Tällä viikolla teimme Kaarinan kanssa tutkimusretken Likolammelle, joka sijaitsee jonkin matkaa Rokokalliolta pohjoiseen. Se oli itselleni uusi kohde, mutta Kaarina muisteli käyneensä siellä joskus marjareissulla. Satumaisen kaunis lampi keskellä metsää, viehättävällä tavalla ison harjanteen alla. Heti sinne saavuttua tuli tunne, että pitää liikkua kuiskien. Lintujen laulua, hyönteisten surinaa ja tuulen huminaa. Jostain kuului melkoista kurnutusta, jonka alkuperää selvittelimme. Jossakin lymysi jättikokoinen sammakko, tai sitten mopopoikien pärinät kantautuivat jostain Vihtijärventien varrelta :) Se jäi tällä kertaa arvoitukseksi. Paikkoja tutkiessamme löytyi mukavia polkuja sekä eläinten kulkemia reittejä. Lammen etelärannalla oli mukava tasanne pientä taukoa varten. Tämä voisi olla hyvä kohde liitettäväksi luontotietopankkiin, mutta täytyypä kaivella siitä vielä lisätietoa. Lammen nimen alkuperästä onkin jo tarinaa olemassa.

Likolampi oli varjon puolelta vielä jäässä.

Pohjoisrannalla oli jo keväisen lämmintä.


Päätimme ottaa seuraavalle maastokäynnille mukaan muovipussit roskien keräämistä varten. Tällä reissulla löysimme mm. narunpätkiä, lasinsiruja ja ison liimapurkin pensseleineen. Tällaisia löytöjä ei haluaisi luontoretkellä tehdä.

Luontoretkelle suunnataan myös tulevana lauantaina, kun luontokurssin kausi alkaa. Olemme onnistuneet saamaan oppaaksemme Seppo Parkkisen. Seppo on biologi ja luontotoimittaja. Hän on yksi luontoportti.fi -sivustolle kirjoittavista toimittajista, ja julkaissut myös omia luontoaiheisia kirjoja. Sepon johdolla teemme retken Laihue-lammen maastoihin. Mukaan mahtuu vielä, ilmoittaudu niin tiedämme varata tarpeeksi retkikahvia! Kurkkaa retken ilmoitus ja lisätiedot tästä.

Keväällä ja alkukesällä luontokurssilla on vielä kaksi kokoontumiskertaa. Lauantaina 27.5. on tiedossa maisemanhoidollista asiaa raivaussahakurssin muodossa. Tämä kurssi järjestetään yhteistyössä Avaimet maisemaan -hankkeen kanssa, ja siinä päästään ihan tosihommiin!
Kesäkuisena lauantaina 10.6. suunnataan tutkimaan Rokokallion luolia. Siitä tulee varmasti huippujännää! Oppaana toimii vihtiläinen Antti Huttunen, joka tunnetaan mm. Metsien kätkemä -tv-sarjasta. Antti on vieraillut Rokokallion luolissa useamminkin ja kirjoittanut niistä blogiinsa. Jos haluat fiilistellä luolaretkeä etukäteen, Antin Rokokallio-juttuun voit tutustua Retkipaikka-blogissa.

Suunnitteilla on myös maastokartoitusretki isommalla porukalla toukokuun loppupuolella. Siitä infoa piakkoin; kaikki halukkaat ovat tervetulleita mukaan.

Kyläläiset, olkaa yhteydessä! Vinkatkaa hyviä luontokohteita, reitti-ideoita, opastevaihtoehtoja - mitä vain. Keräämme myös tarinoita kylän luonto- ja historiakohteisiin liittyen. Vetäkää vaan rohkeasti hihasta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti