perjantai 19. tammikuuta 2018

Mysteerejä maastossa ja taivaalla

Ykkösakselista kantautui hyviä uutisia joulukuussa. Paikallislehdistäkin olette jo saaneet lukea, että Vihtijärven kyläyhdistys sai rahoituksen kolmen luontoreitin rakentamista varten. Nyt siis kääritään hihat!

Hetken aikaa pitää kuitenkin odotella kevättä, jotta päästään kunnolla tekemään. Talven aikana onkin hyvää aikaa viilata esimerkiksi aloitustaulujen ja kohdeopasteiden tekstit valmiiksi.

Ensinnäkin reiteille pitäisi keksiä nimet! Hyvä nimi lienee sopivan lyhyt ja ytimekäs, reittiä kuvaava ja sille houkutteleva. Ehdotuksia saa lähettää minulle tai Kaarinalle.

Kyläläisten apua tarvittaisiin myös muutaman mysteerin selvittämiseen. Mikä on esimerkiksi muinaisrannan kivikon yli laskeutuva vaijeri? Jos tiedät siitä jotakin, vedäthän meitä hihasta!
 
Vaijeri putkahtaa esiin maasta, nousee tolppaan...
... ja laskeutuu tolpasta vapaasti alas kivikkoon ja rinnettä alas.
Sähköyhtiö Caruna ei tunnusta vaijeria omakseen. Myös tien toisella puolella olevan ns. linkkitornin hallinnoija on tutkinut asiaa, ja todennut ettei vaijeri ole heidän.
Vaijeri on maannut maastossa pitkään - vuosikaudet. Tietääkö joku, kuka vaijerin on aikoinaan asentanut ja mistä syystä? Onko sillä joku tehtävä edelleen? Mikäli se osoittautuu turhaksi, olisi se hienoa saada pois maastosta. Muinaisen meren rannalla se riitelee maiseman kanssa, vai mitä tuumaat?

Olemme ihmetelleet myös kivimuodostelmaa Munamäen itäpuolella, hieman Rokokalliolle johtavan metsäautotien pohjoispuolella. Tässä kuva siitäkin:

Suurin kivenlohkare on lähes metrin korkuinen, joten sen siirtely ei ole ollut ihan pieni homma. Joku näyttää pitäneen myös tulia kivenkolossa. Paikka sijaitsee kallioisella aukealla.

Jos tiedät jotakin tästä kivimuodostelmasta, meitäkin kiinnostaisi sen tarina. Ei kuitenkaan sekoiteta tätä ns. kolmen kylän rajapyykkiin, joka sijaitsee ihan lähellä Munamäen korkeimmalla kohdalla. Se on vähän saman tyyppinen, mutta siis eri muodostelma.

Aiemmin kyselimme myös, mitä kyläläiset mahtavat muistaa Rokokallion laella sijainneesta kolmiomittaustornista. Se on ollut paikoillaan vielä 1960-luvulla, ja joku muistelikin jo kiipeilleensä siinä lapsena. Onko sinulla jotain muistoja tornista? Keräisimme niitä mielellämme yksiin kansiin.

Hankeinfoa, kahvittelua ja keskustelua kuusta

Tulethan tapaamaan meitä kylätalolle sunnuntaina 4.2.! Tiedossa on mukava iltapäivä, jonka aikana on mahdollisuus tutustua tuleviin luontoreitteihin kartalla sekä keskustella kaikesta muustakin hankkeeseen liittyvästä. Tarkoituksemme ei ole luennoida tai pitää tylsää powerpoint-esitystä, vaan olla paikalla keskustelemassa hankkeen tuoreimmista kuulumisista ja vastailla mahdollisiin kysymyksiin. Kahvia ja pullaa on tarjolla vapaaehtoista kahvimaksua vastaan.

Tämän ns. hankeinfon jälkeen paikalle saapuu Anne Pöyhönen luennoimaan kuun vaikutuksista luonnossa. Luontokurssi siis palailee pieneltä talvitauolta tämän mystisen aiheen myötä. Uskokoon ken haluaa, mutta kuun kierrolla sanotaan olevan vaikutusta esimerkiksi siihen, milloin kannattaa tehdä kylvöt tai kaataa rakennuspuut. Anne on nainen ylakuu.com -sivuston takana, ja häneltä kuulemme sitten sunnuntaina paljon mielenkiintoista. Tervetuloa paikalle innostumaan, saamaan vahvistusta omille havainnoillesi, tai laittamaan mahdollinen skeptisyytesi koetukselle!
Ilmoittauduthan luontokurssille ennakkoon puhelimitse 044 2760 001 tai sähköpostilla heli.einesalo@vihtijarvi.fi Anne on äänessä klo 16 alkaen.

Mukavaa, lumista päivää ja uudenkuun aikaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti