tiistai 31. toukokuuta 2016

Luontoselvityksen rautalankaversio

VITAL-hankkeen yhteydessä kylälle laadittiin luontoselvitys. Mutta miten sitä pitäisi lukea ja tulkita? Mitä se oikeasti kertoo kotikylämme luonnosta? Tätä tuli meille rautalangasta vääntämään naapurikylältä Moksista Juhani Päivänen. Samalla polkaistiin käyntiin luontokurssi.

Juhani on tehnyt työtä Helsingin yliopiston Metsätieteiden laitoksella. Hän on maa- ja metsätaloustieteiden professori - emeritus-sellainen. Tietänee asiasta enemmän kuin kaksi puutarhuria?

No, kyllä. Juhani nosti luontoselvityksestä esiin mielenkiintoisimpia seikkoja. Rokokallio, tietysti, mutta on meillä muutakin. Niinkuin esimerkiksi Nokkalanlahden jalopuumetsä. Taikka Rönnin lukot - siis mitkä? Oli hauskaa huomata, että aina joku yleisöstäkin tiesi tarkkaan mistä on kyse, vaikka osalle nämä olivat aivan uusia nimiä.

Keskustelua syntyi, ja huomasin että nyt ollaan sellaisten asioiden äärellä, jotka oikeasti kiinnostavat. Joku on kulkenut juuri noita polkuja, joku tietää toiseen paikkaan liittyvän tarinan. 

Tiesitkö, muuten, että aikoinaan Rokokallion huipulla on sijainnut korkea, puinen kolmiopistetorni. Torni on yhdessä Kallion kirkon tornin sekä Kirkkonummella sijaitsevan kolmiopistetornin kanssa muodostanut kolmion, jonka avulla Suomen tarkkaa karttaa on alettu tehdä. Jännää!

Ensimmäinen kotiläksy olisi selvittää Nokkalanlahden jalopuumetsän faktat. Miksi alue on suojeltu? Täytynee soittaa Ympäristökeskukseen ja selvittää!

Ai niin - miksi näitä asioita nyt pengotaan? No, niiden mahdollisten luontoreittien vuoksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti