torstai 1. marraskuuta 2018

Luontoreitit on avattu

Kaikki kylän luontoreitit on nyt avattu käyttöön. Hankekoordinaattoreiden suut loksahtivat auki, kun viimeisissä avajaisissa Henrikinpolulla väkeä oli yli seitsemänkymmentä! Useita kymmeniä kulkijoita lähti liikkeelle myös silloin, kun Kiven reitti ja Laihuen kierros avattiin. Lämpimän kesän jälkeinen upea ruska sekä hyvä sienisato ovat saaneet ihmiset jalkautumaan metsiin ja poluille ehkä entistäkin runsaammin. Avajaispoluilla puhe pulppusi: mitenköhän korkealla nyt ollaan? Oliko tuo korpin ääni? Voi, miten rahkasammalet ovat punertuneet kauniisti! Keräisikö suppilovahverot lippalakkiin, kun pussia ei nyt tullut mukaan?
Luonto todella kaappaa huomion ja päästää ajatuksen irti kaikesta muusta.

Laihuen reitin avasi Vihtijärven osakaskunnan puheenjohtaja Risto Kivistö. Kaikkien kolmen reitin opasteviitat on tehty lehtikuusilaudasta, jonka Risto lahjoitti kyläyhdistykselle. Lauta on peräisin lähellä Lapoon rantaa kasvaneesta puusta, jonka Risto itse nuorena poikana 1940-luvulla istutti. (Kuva: Eeva Rissanen)
Laihuen rannassa pysähdyttiin retkikahville. (Kuva: Leena Weiste)
Ruska lammen rannassa oli tänä syksynä erityisen kaunis. (Kuva: Leena Weiste)

Kiinnostus uusia reittejä kohtaan on osoitus siitä, että vihtijärveläiset arvostavat luontoaan. On ollut hienoa nähdä, miten reiteillä on kulkenut kolmekin sukupolvea peräkanaa. Toivotaan, että polun tallaajia riittää myös tästä eteenpäin! Näin uudet polkuosuudet pysyvät avoinna, ja kulku ohjautuu hiljalleen yksille urille - näin ympäröivä maasto säilyy parhaiten luonnonmukaisena. Mikään ei nollaa kiireistä arkea yhtä hyvin kuin metsäinen retki hyvine eväineen, ilman aikatauluja.

On tullut aika kiittää kaikkia niitä, jotka ovat tähän Pihat ja polut -teemahankkeen talkootyöhön osallistuneet. Monenlaista työtä on riittänyt: kasvillisuuden raivaamista, maalimerkintöjen, hakepolun ja pitkospuiden tekoa, taukopenkkien nikkarointia, viittojen ja opastaulujen asennusta, roudaamista ja talkooeväiden tekoa, reittiesitteen valokuvausta ja taittoa. Viimeisenä silauksena reittien infotaulut saivat vielä talkootyönä tehdyt puiset postilaatikot, joissa oleviin vieraskirjoihin voi kirjata terveisensä ja palautteensa.
Talkootunteja on kertynyt puolen vuoden sisällä pitkälti yli 400. Myös kesäasukkaat ovat antaneet sisukkaan, sitoutuneen panoksensa luontoreiteille. Kiitos kaikille!

Henrikinpolku avattiin 20.10. Avajaispuheen piti Henrikin tytär Karin Fougstedt (oikealla), joka myös leikkasi juhlallisesti avajaisnauhan. Tilaisuuteen olivat saapuneet myös Hiiskulan kartanon emäntä Bernice Brummer (toinen vasemmalta) sekä poika Wilhelm Brummer nuorimman poikansa Nikolain kanssa. (Kuva: Leena Weiste)
Karun maaston vuoksi Henrikinpolulla on paikoin Lapin tuntua. (Kuva: Leena Weiste)

Kasvun voimaa reitin varrella.


Makkarat, nokipannukahvit ja pullat nautittiin Rokokallion huipulla. Kymmenen litran nokipannu riitti juuri ja juuri runsaalle joukolle! (Kuva: Eeva Rissanen)
Kaikkien reittien infotaulut toteutti paikallinen Tmi Eerik Lindell. Kaikki puumateriaali on lehtikuusta, ja kiinnitys maahan on tehty perinteisesti kivipesään, ilman betonivaluja. Katto sekä maan sisällä olevat tolppien osat on tervattu. Kaikki puuvittojen tekstien jyrsinnät on toteuttanut Ville Jokinen / Fatwood, UV-suojatut alumiinilevyt on tulostanut T-Print. Löytötavaranaulakon toteutti Tero Pullinen, palautepostilaatikon Antero Rantanen. Avajaistilaisuuksien koristelut nauhoineen ja luonnonkasveineen ovat kylän vapaa-ajan asukkaan,  Leena Weisteen, käsialaa.

Monta uutta ideaa

Luonto on inspiraation lähde, ja talkoiden aikana onkin syntynyt monta uutta ajatusta. Jokin reitin varren maisema, kasvi tai tarina ansaitsisi ehkä oman kohdeopasteensa? Kulkija voisi ilahtua useammasta penkistä reitillä, tottumattomampi retkeilijä toivoa lisäviittoja. Hiiskulan kartanon lahjoittamaa haketta riittäisi muillekin polkuosuuksille, kun vain ehtisi kärrätä! Villeimmissä ajatuksissa on maalailtu näkötornia Rokokalliolle ja kuntoportaita muinaisrannan reunamille tai Laihuen eteläpuolelle.

Luonnossa voisi tehdä paljon muutakin. Miltä kuulostaisi metsäjooga, tai metsän antimia hyödyntävä nuotioruokakurssi? Paljasjalkapolku, temppurata, metsäbaari tai -konsertti?
Myös luontokurssille on toivottu jatkoa, ja teemaehdotuksia on jo toivelistalla. Mitä sinä toivoisit?

Talkooporukassa on herännyt henki jatkaa luontoaiheista toimintaa kylällä, ja harkinnan alle on tullut jopa uuden yhdistyksen perustaminen. Kyläyhdistyksen toiminta on nykyisellään hyvin laajaa, kun keskusteluissa pyöritellään mm. osayleiskaavaa ja vesihuollon järjestämistä - isoja kokonaisuuksia siis. Uusi luontoyhdistys voisi ottaa haltuunsa luontopuolen: reittien ylläpidon ja kehittämisen, luontokurssin jatkamisen sekä mahdolliset uudet investoinnit ja ideat. Katsotaan, miten ajatus kehittyy!
Sitä odotellessa nautitaan vielä syksyisistä ulkoilukeleistä ja valon viime rippeistä. Muistakaa heijastimet!
Reittiesite jaettiin kaikkiin kylän postilaatikoihin lokakuussa. Jos missasit jakelun, voit noutaa omasi vielä Syökerin tuvalta.